CE INSEAMNA BOTEZUL LA ROMÂNI
Sfantul Botez este prima dintre Tainele Sfintei Biserici, fiind considerat usa prin care omul intra in Sfanta Biserica: «De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu» .
Prin afundarea de trei ori in apa sfintita de catre preot, in numele Prea Sfintei Treimi, dobandeste iertare de pacatul stramosesc si de toate pacatele facute pana atunci, se naste din nou duhovniceste.
Botezul este numit si ”usa tainelor,” pentru ca numai prin botez devenim fii ai lui Dumnezeu dupa dar, si putem primi si celelalte Sfinte Taine. Botezul este intemeiat de Mantuitorul prin cuvintele: ”Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.’
Botezul se face intre 7 si 40 de zile zile de la nastere, daca pruncul este sanatos; iar daca este bolnav grav, imediat. Slujba Botezului se face in biserica, anume in pridvor, in pronaos sau intr-o incapere anume randuita din biserica.
Botezul este format din trei etape consecutive:
Prima parte din slujba Sfantului Botez o formeaza lepadarile, cand cel ce vine sa se boteze sta cu fata la apus si declara de trei ori, personal sau prin nas, ca se leapada de satana, de toate lucrurile lui, de toti slujitorii lui, de toata slujirea si de toata trufia lui. Apoi cel ce se boteaza este intors cu fata la rasarit si iarasi declara, tot de trei ori, ca se uneste cu Hristos, apoi rostind Crezul.
A doua parte a botezului este sfintirea apei, adica facerea aghiasmei pentru botez si turnarea de trei ori in cristelnita de untdelemn sfintit.
Iar a treia si cea mai importanta parte a botezului este scufundarea completa a pruncului in cristelnita de trei ori, zicind: Se boteaza robul lui Dumnezeu …, in numele Tatalui, Amin; si al Fiului, Amin; si al Sfantului Duh, Amin.
Apoi noul botezat se infasoara in panza alba curata, numita popular crisma, care vine de la Hristos. Dupa alte cateva rugaciuni, preotul unge trupul noului botezat cu Sfantul si Marele Mir, care este a doua Taina a Bisericii, zicind aceste cuvinte: Pecetea harului Duhului Sfant. Apoi ii tunde perii capului in chipul Crucii, ca semn ca s-a lepadat de omul cel vechi si s-a imbracat in cel nou, il imbraca si ducandu-l in fata Sfantului Altar, il impartaseste cu Trupul si Sangele lui Hristos. Astfel noul botezat primeste deodata trei Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea si Sfanta Impartasanie.
Deasemenea este recomandat sa ii puneti un nume de sfant din calendar sau daca nu, macar sa fie un nume decent de care sa fie bucuros cand va creste.